Serwet (21) studeert aan de Saxion Hogeschool in Enschede, waar hij op de drempel staat van zijn vierde studiejaar. “Programmeren heb ik altijd leuk gevonden, dus mijn specialisatie in software engineering was best logisch. Mijn ambitie? Programmeur worden. Code schrijven vind ik echt heel leuk: voor websites, online applicaties, mobiele apps… noem maar op.”

Handen uit de mouwen
“Ik ben altijd bezig met het vinden van een oplossing voor een probleem”, vervolgt Serwet. “Het mooie aan mijn vak is dat er altijd meerdere manieren zijn om daar te komen. Mijn tactiek: eerst het probleem grondig analyseren, dan een aanpak bedenken en vervolgens aan de slag. Dus niet oeverloos vergaderen of overleggen, maar lekker de handen uit de mouwen steken.”

Systemen optimaliseren
Bij Little Rocket werkt Serwet vooral aan een systeem voor een bedrijf waar klanten online tankpassen kunnen aanvragen. “Dat systeem draait al”, vertelt Serwet. “Ik ben er om eventuele bugs op te lossen, functionaliteiten toe te voegen en het systeem verder te optimaliseren. Zo heb ik laatst de module verbeterd waarin de administrator klantaanvragen kan inzien en beoordelen.”

Praktijk versus school
Een concreet stagedoel heeft Serwet niet: het gaat hem vooral om ervaring opdoen en kennis opbouwen. “Ik leer iedere dag bij. Ook verdiep ik me in zaken die tijdens mijn studie niet aan bod komen, zoals het werken in de cloud: in verschillende omgevingen en met meerdere projectcontrolemomenten. Dat zorgt voor een beter, gestroomlijnder proces, waar uiteindelijk ook onze klant van profiteert. Denk aan een kortere doorlooptijd en een kleinere kans op fouten.”

Tijd voor ontspanning
Hoewel Serwet in zijn functie vaak solitair opereert, ziet hij ook het werken in een team als pre. “Little Rocket is een gezellige club met sociale collega’s en ik heb alle ruimte om mijn werk in te delen. Wil ik een bepaald probleem grondiger onderzoeken? Of heb ik meer tijd nodig voor mijn studie? Dan is daar altijd begrip voor.” Ook het gegeven dat er ruimte is voor een dolletje, ervaart Serwet als positief. “Er wordt veel gelachen op kantoor. We zijn serieus als het moet, maar maken ook graag even tijd voor ontspanning.”

Passie: voetbal
Over ontspanning gesproken: zijn vrije tijd besteedt Serwet graag aan zijn grote passie (naast software engineering uiteraard): voetbal. Kijken, bijvoorbeeld naar de wedstrijden van zijn favoriete club, Galatasaray, maar Serwet voetbalt zelf ook. “Ik ben middenvelder in het zaterdag-2-team van SC Barbaros Hengelo. Onze coach stelt me vaak verdedigend op, maar als het even kan, ga ik graag mee in de aanval. Wel alleen als het kan, anders moet ik te vaak de hele afstand terug sprinten.”

Verhitte discussie
Daarnaast brengt Serwet graag tijd door met zijn vrienden. Ze bowlen, poolen, gamen… en praten over voetbal. Dat kan er trouwens best verhit aan toegaan. Serwet: “Als fan van Galatasaray ben ik automatisch tégen de andere grote clubs uit Istanbul, Besiktas en Fenerbahce. Dat zorgt nogal eens voor discussies met mijn vrienden, ha ha! Mooi toch, gezonde rivaliteit?”

Horizon verbreden
En na zijn hbo-opleiding? Dan wil Serwet zijn horizon verder verbreden met een masterstudie. “Ik ben nog jong, dus waarom niet? Ik heb nog veel te ontdekken in de wereld van software engineering. Nóg verder in de toekomst kijken vind ik lastig. Maar… als er bij Little Rocket ooit een leuke vacature voorbijkomt, ga ik zeker serieus bekijken of het iets voor me is. Bij zo’n leuk bedrijf zou ik best willen werken.”