Als vooruitstrevend metaalbewerkingsbedrijf beschikt AFMI al over behoorlijk wat ‘stille data’, zoals Frank het zelf noemt. Oftewel: er zijn veel (standaard)data beschikbaar, maar die zijn niet georganiseerd, laat staan dat er echt op gestuurd kan worden. Een student heeft weleens wat met Power BI gespeeld, maar daar is het bedrijf niet veel wijzer van geworden.

Daar zit meteen de grootste les die de commercieel manager leerde tijdens de Novel-T-bijeenkomst, waar Bart Ensink sprak namens Little Rocket. Frank vertelt wat hem het meeste is bijgebleven. En hoe hij nu verder wil.

De belangrijkste les

“Wat me het meeste is bijgebleven, is dat je data er niet even bij kunt doen. Je moet het thema echt in je bedrijfsfilosofie opnemen, benoemen, ‘hard’ maken. Eigenlijk zoals je ook doet met je kwaliteitssysteem. Al denk ik ook dat je niet meteen grote doelen moet stellen. Uit het verhaal van Little Rocket concludeer ik dat je beter klein kunt beginnen. En dan uitbouwen, steeds dieper de materie in.”

Het vervolg

“Mijn broer en ik zijn voornemens om het bedrijf van onze vader over te nemen. In ons ondernemingsplan heeft het onderwerp data inmiddels duidelijk een rol gekregen. Op het gebied van bijvoorbeeld planning, gereedschapsbeheer en leverbetrouwbaarheid zien we echt kansen om onze business met data nog verder te verbeteren. Met onderbuikgevoel is niks mis natuurlijk, maar als je écht stappen wil zetten, kunnen data je daarbij helpen. Die kans laten we niet liggen! Zeker niet na deze bijeenkomst.”

Over AFMI

AFMI Verspanende Industrie is een toonaangevend metaalbewerkingsbedrijf uit Hengelo. Het komt voort uit Stork, maar inmiddels is het bedrijf in handen van Gerard Heerink, waarbij zijn zoons Frank en Chris voornemens zijn om het over te nemen. Er werken zo’n 45 medewerkers.
www.afmi.nl