Wat kan je doen? 

Je kan natuurlijk beginnen met het opnieuw indelen van je werkplekken, maar dat alleen is geen garantie voor succes. Zeker niet in grotere bedrijfsgebouwen.  Je wil bijvoorbeeld ook het totaal aantal medewerkers in een gebouw kunnen monitoren en ze zoveel mogelijk helpen én zelf in staat stellen om de juiste afstand te bewaken. Bijvoorbeeld door alleen die werkplekken beschikbaar te stellen om te reserveren, die voldoende afstand tot elkaar hebben. 

Hoe kan software helpen? 

In opdracht van HEYDAY ontwikkelde Little Rocket I Engineers van data + software, het softwaresysteem iBASX. iBASX (spreek uit: I basics) is ontwikkeld met het doel om werkplek efficiëntie in kantoorgebouwen te vergroten, duurzamer gebruik te maken van kantoorpanden en als het even kan ook om kosten te besparen voor de gebouwbeheerder. Een mooie bonus is dat het systeem nu ook heel goed gebruikt kan worden voor het organiseren van veilige 1,5 meter werkplekken. 

Wat doet het systeem

In de basis stelt het systeem gebruikers in staat om real-time een werkplek of vergaderruimte te reserveren. Handig voor de werknemer en gebouwbeheerder. Zo weet je altijd welke plekken benut worden en welke niet. Deze informatie kan je vervolgens inzetten voor efficiënter gebruik en optimalisaties van werk- en vergaderplekken. 

Hoe helpt het juist nu in de 1,5 meter economie? 

Nu de werkomgeving klaargemaakt moet worden voor de 1,5 meter economie, kan iBASX ook ingezet worden om voldoende afstand te bewaren tussen collega’s. Via het platform zijn dan alleen werkplekken te reserveren die 1,5 meter afstand hebben. De werkplekken die niet aan deze afstand voldoen zijn simpelweg buiten gebruik en dus ook niet te reserveren. Het stelt medewerkers in staat om thuis een beschikbare en veilige werkplek te reserveren voor de dag dat hij of zij op kantoor wil werken. Je bent dan zeker van een veilige werkplek, net als je werkgever. En als werkgever heb je de garantie dat er niet te veel mensen in een ruimte of het pand zijn. 

Sensordata 

Sensoren kunnen extra informatie geven over het gebruik van werkplekken. Je kan zo controleren of werkplekken die niet beschikbaar zijn op veilige afstand, ook niet worden gebruikt. Een sensor kan bijvoorbeeld op of onder een bureau geplaatst worden of op andere plekken in de ruimte. Je kan op deze manier een veilige werkplek garanderen voor elke medewerker of gebruiker.

Een andere manier om te profiteren van inzichten die je kan verkrijgen uit sensoren is het facilitaire team voorzien van relevante informatie. Gebruikte werkplekken vragen bijvoorbeeld meer desinfecterende handelingen dan niet gebruikte werkplekken. De facilitair medewerker kan met deze informatie zijn route en tijd zo optimaal mogelijk benutten. Maar denk ook aan energiebesparende mogelijkheden. Op afdelingen waar niet gewerkt wordt is geen verlichting nodig of een andere temperatuur gewenst.   

Inzicht uit sensoren stelt je in staat om de kantoorruimte zo veilig mogelijk, efficiënt mogelijk en duurzaam mogelijk te benutten.  

Meer informatie

Nieuwsgierig wat de data + software oplossingen voor jou kunnen betekenen? We denken en bouwen graag met je mee. Wij zijn bereikbaar via info@littlerocket.nl