Samen sporten, gezond eten, actieve bedrijfsuitjes: bij Little Rocket doen we van alles om gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal. Ook schaften we afgelopen jaar enkele speed pedelecs en ‘gewone’ elektrische fietsen aan. Tot groot plezier van bijvoorbeeld collega Tom. Hij fietst tegenwoordig naar zijn werk. 

En dat voor iemand die al sinds zijn studietijd gewend was om de auto te pakken. Want: naar je werk ga je met de auto. Maar Tom laat zien dat gewoontes kunnen veranderen. Tot zijn eigen verrassing!

“Ik heb altijd in de omgeving van Oldenzaal gewerkt. Toen ik stage liep, pakte ik de auto van mijn ouders. En toen ik mijn eerste baan had, kocht ik een tweedehands auto. Voor mij was de auto echt dé manier om naar je werk te gaan: je stapt in, je rijdt, en je bent er. Met het openbaar vervoer ben je hier veel langer onderweg.”

“Bijna waren we het 
Fitste Bedrijf van Twente”

Verhuisbericht

“Anderhalf jaar geleden hoorde ik dat we gingen verhuizen naar het centrum van Enschede. En omdat ik een tijdlang op locatie bij een klant aan de rand van Enschede had gewerkt, wist ik wat me te wachten stond. Op een goede dag deed ik er vanuit mijn woonplaats Borne twintig minuten over, op een gemiddelde dag zo’n veertig minuten. En als ik echt pech had, zelfs meer dan een uur. Enkele reis… Het was vaak één grote optocht van auto’s. En nu moest ik zelfs nog verder, naar het centrum. Ik zag de bui al hangen.”

Zweet!

“Natuurlijk kwam het idee om te gaan fietsen meteen in me op. Maar eerlijk gezegd zag ik dat niet zitten. Ik had geen zin om bezweet aan te komen op mijn werk, want het is toch vijftien kilometer fietsen. En het kost veel tijd. Bovendien heb ik echt een bloedhekel aan fietsen als het regent. Ik ben toen in gesprek gegaan en heb aangegeven dat ik me zorgen maakte over mijn reistijd. En toen kwam Nienke (eigenaar) al snel met het idee om een speed pedelec voor me te leasen. Dat is een extra snelle elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 kilometer per uur.”

“Ik moest een drempel over, 
maar nu wil ik niet meer anders”

Wel speed, geen zweet

“In het begin was ik sceptisch. Elke dag, in weer en wind dat hele eind met de fiets? Maar omdat het idee van de files me nóg meer tegenstond, ben ik die speed pedelec toch gaan proberen. Het is echt een uitkomst! In de ochtend zet ik mijn fiets op de hoogste trapondersteuning en fiets ik in een half uur naar Enschede. Onderweg zie ik de zon opkomen, adem ik lekker veel zuurstof in en geniet ik van een afwisselende en leuke route. Een groot deel van die route is een fietssnelweg met extra brede paden, ideaal. Ik zoef overal langs. Ik kom dan echt ontspannen, met een leeg hoofd en – voor mij heel belangrijk – niet bezweet op mijn werk aan.”

Meters maken

“In de middag pak ik het anders aan. Voordat ik vertrek van mijn werk doe ik oude kleren aan en zet ik de trapondersteuning op een lage stand. En dan is het een kwestie van flink doortrappen! Als ik thuiskom, heb ik mijn lichaamsbeweging gehad. Zelfs als het regent, pak ik nu de fiets. Gewoon een goed regenpak aan en gáán! Ik heb nog niet één keer de neiging gehad om de auto te pakken. Het is echt een nieuwe gewoonte geworden.”

Winst

“Mijn tip? Probeer het een week. Als de reisafstand het toelaat natuurlijk. Dan ontdek je zelf dat het een heel mooie oplossing is. Ik sportte al regelmatig, maar pak nu elke dag extra beweging. Dat ik niet meer in de file sta, scheelt tijd én een hoop frustratie. Ik begin mijn dag met een fris en helder hoofd. En je bent, zeker met de huidige benzineprijzen, ook veel goedkoper uit. Het opladen kost namelijk weinig stroom.”

Fit bedrijf

“Bij Little Rocket vinden we gezond eten en bewegen heel belangrijk. We helpen elkaar fit te blijven. Ik lunch bijvoorbeeld nooit zittend, maar ga altijd wandelen met collega’s. Dat Little Rocket de fiets voor me leaset is ideaal, want zelf een speed pedelec aanschaffen is duur. Ik betaal alleen een kleine bijtelling, zodat ik ook in mijn vrije tijd fietstochten kan maken. En de benzinevergoeding heb ik niet meer nodig. Voor mij was het een eyeopener dat ik zó snel zonder auto kon. Weet je dat ik zelfs op kosten van de zaak de parkeergarage op het werk mag gebruiken? Ik heb dat nog niet één keer gedaan.”