Werkplekefficiëntie met 20% verbeterd

Realtime inzichten die de kosten verlagen

Hoe kan data+software bijdragen aan duurzaamheid in kantoorgebouwen, waarbij we tevens geld besparen? Die vraag kregen we van HEYDAY, een grote speler op het gebied van facility- en vastgoedmanagement.

Sensordata

De winst voor gebouwbeheerders ligt op meerdere vlakken. Voor dit project hebben we ons gericht op het volgende:

  • Meer uit de vierkante meters halen door inzicht in de bezettingsgraad.
  • Kosten- en uitstootbesparing door lege kantoorruimtes niet te verlichten en verwarmen.

Bij elke werkplek is een infraroodsensor geplaatst die inzichtelijk maakt of de werkplek al dan niet bezet is. Deze data wordt opgeslagen in Amazon AWS, een cloudoplossing die perfect is voor het opslaan, verwerken en analyseren van grote hoeveelheden data.

De eerste stap die we met deze data hebben gezet, is het creëren van een plattegrond die realtime aangeeft welke delen van een pand bezet en beschikbaar zijn. Hierdoor zien medewerkers in één oogopslag waar een vrije werkplek voor ze is, en zien gebouwbeheerders hoe het met de bezetting van hun pand is gesteld.

Slimme app: iBASX

Nadat we al toegevoegde waarde hadden geleverd met de plattegrond, werd het tijd het datagedeelte en de bijbehorende mogelijkheden uit te breiden. We zijn user stories gaan schrijven (wat wil een gebruiker en waarom?) en hebben op basis daarvan de softwareoplossing iBASX gebouwd.

Via de iBASX-app voor smartphones kunnen gebruikers werkplekken reserveren, zodat zij zeker weten dat ze een werkplek hebben en de gebouwbeheerder vooraf weet hoe de bezetting gaat zijn. Ook kan hij erop toezien dat bijvoorbeeld werkplekken zoveel mogelijk op dezelfde verdieping of in dezelfde kantoorruimte worden gereserveerd, om te besparen op de kosten voor verlichting en verwarming.

Vergaderruimtes zijn voorzien van tablets met iBASX, waarop je eenvoudig ziet of en wanneer de ruimte beschikbaar is. Tevens is de ruimte direct te reserveren via de app.

Bijkomende voordelen

Momenteel beschikt iBASX over miljarden datarecords. Deze bieden aanzienlijke mogelijkheden voor verdere ontwikkelingen, die we continu samen met onze klant bekijken. Zo is te allen tijde duidelijk waar bedrijfshulpverleners zich in het pand bevinden als zij zich inchecken bij een werkplek. En moet deep learning het mogelijk maken om te voorspellen hoe een gebouw de komende dagen gebruikt gaat worden.

Focus op privacy

De aard van dit project maakt het noodzakelijk om heel voorzichtig om te gaan met de privacy van gebruikers. Hierop zien we scherp toe, wat ertoe heeft geleid dat we al meerdere keren hebben besloten om bepaalde features niet te ontwikkelen.

Resultaten

Met behulp van de 5 miljard verzamelde datarecords hebben we de werkplekefficiëntie met 20% verbeterd, wat zich doorvertaalt in minder werkplekken, dus minder vierkante meters en lagere kosten.

Kansen voor jou
Ben jij benieuwd wat data + software voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

Neem contact op met Maarten Pieper

Ook waarde uit data halen? Ontdek nu de kansen voor jouw organisatie.