engineers van
data + software
Menu
engineers van
data + software
Doe de data-scan
Referenties
TrackCura-logo

Door de toenemende hoeveelheid zon, de vergrijzing en de ‘te schone’ leefomgeving zijn tegenwoordig meer dan 20% van de klachten op het spreekuur van de huisarts huidgerelateerd. Uit onderzoek blijkt dat 56% van de diagnoses die huisartsen stellen niet overeenkomen met de (vervolg)diagnoses van dermatologen. Daarvan lijkt 37% echt fout te zijn, wat kan leiden tot onnodige of te late behandeling.

Samenwerking

Deze foutieve doorverwijzingen kosten geld en schaden het vertrouwen van de patiënt. Er mag niet verwacht worden dat een huisarts een specialist wordt, maar door feedback op eigen prestaties te geven, gericht te ontwikkelen en ondersteuning in te schakelen, valt er veel winst te behalen. Met het slim inzetten van data kan dit worden gerealiseerd.

Little Rocket, Erasmus MC, Dermahaven, Steunpunt KOEL en Ehealth Company zijn een samenwerking gestart om de huisarts te helpen bij het vervullen van zijn poortwachtersfunctie en het kiezen van de juiste zorg op de juiste plek, op het juiste moment. De naam van deze samenwerking: TrackCura.

 

Blackbox

Een huisarts fungeert als poortwachter: hij of zij heeft beperkte kennis van een zeer breed spectrum aan lichamelijke aandoeningen en klachten. Wanneer verdergaande kennis nodig is, volgt een doorverwijzing naar een specialist. Zoals een dermatoloog.

Of een doorverwijzing terecht is geweest, wordt lang niet altijd gedeeld met de huisarts. Hierdoor ontstaat een blackbox op een gebied dat voor huisartsen juist van grote toegevoegde waarde kan zijn. Is dat plekje op de huid inderdaad huidkanker en is de patiënt terecht doorverwezen naar een dermatoloog? Zo niet: wat is de conclusie van de dermatoloog, en wat kan ik daarvan leren?

 

Story Mapping

Little Rocket heeft een Story Mapping-sessie georganiseerd waarin op interactieve wijze een goed beeld is geschetst van de uitdagingen waar de huisarts dagelijks mee wordt geconfronteerd. Deze User Stories zijn op een backlog geplaatst, die is opgebroken in verschillende fases. Fase 1: een Proof of Concept, die huisartsen overtuigt van de mogelijkheden van data voor hun vakgebied. Dit opent (budget)deuren voor doorontwikkelingen.

 

Screenshot TrackCura: Dashboard voor huisartsen

Dashboard met benchmarkdata (klik om te vergroten)

 

Data + software

De Proof of Concept-applicatie geeft de huisarts inzicht in de kwaliteit van zijn doorverwijzingen. Zo ziet hij snel op welke vlakken hij uitblinkt en op welke vlakken extra studie nodig is. Die kennis kan snel worden opgedaan via de ingebouwde kennisbank, die in de vervolgfase middels data-analyse automatisch op de juiste plek verschijnt als dat nodig is. Ook kan de huisarts direct contact opnemen met aangesloten specialisten om nadere toelichting te krijgen.

Een grote hoeveelheid (geanonimiseerde) data wordt gebruikt om benchmarkscores te berekenen, zodat de huisarts ziet hoe zijn prestaties zich verhouden tot het landelijke gemiddelde en in de nabije toekomst tot zijn regio en andere huisartsen in zijn praktijk.

 

Screenshot TrackCura: Diagnose per huidtype

Prestaties per huidtype (klik om te vergroten)

 

Meer vakgebieden

TrackCura is momenteel gericht op het verminderen van foutieve doorverwijzingen van patiënten met dermatologische klachten. Dit datagedreven platform wordt in de toekomst uitgebreid met als uiteindelijke doel het gehele spectrum voor huisartsen te bedienen. Door inzicht in eigen kennis en kunde kan de huisarts gericht nascholen, technologie inzetten en advies vragen. Zo vormen data + software de weg naar effectievere zorg.

 

“Little Rocket heeft precies gemaakt wat wij verwachtten binnen het afgesproken budget. Ze denken mee, ook buiten de kaders van de opdracht. Super!

Adja Strijker, TrackCura en Steunpunt KOEL

 

Kansen voor jou

Ben jij benieuwd wat data + software voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

Stuur een e-mail

Bel ons

De screenshots in dit artikel zijn voorzien van dummy-data en hebben geen relatie tot echte patiënten of huisartsen.