Klimaatimpact van bedrijven: deze rol speelt data erin

Geschreven door Leen Timmers op Mar 30, 2023

In gesprek met Toni

We kijken met veel plezier terug op de maanden waarin laatstejaars Business & IT-student Toni Oostveen bij ons afstudeerde. Zijn opdracht was van onschatbare waarde en zal ons nog vaak van pas komen. Toni heeft een duurzaamheidsindex ontwikkeld waarmee bedrijven kunnen worden vergeleken op hun klimaatimpact.

Toni, vertel. Wat is dat voor index?

“Volgens EU-regelgeving moeten bedrijven hun duurzaamheid rapporteren, te beginnen bij grote bedrijven en rond 2027 bijna iedereen. Dat doen de meeste grote bedrijven ook al: iedereen meet en rapporteert, maar niet op een eenduidige manier. Daar ben ik ingedoken. Uiteindelijk heb ik een index ontwikkeld die klimaatimpact van bedrijven helder in kaart brengt. De basis: een slimme formule, die alle beschikbare data van een bedrijf op uniforme wijze weegt en waardeert. De output laat zien waar de meeste impact gemaakt wordt en waar over tijd verbetering of verslechtering zit. Daar kunnen we dus gericht actie op ondernemen.”

Maar… Bij Little Rocket zijn we toch geen duurzaamheidsexperts?

“Klopt. We vertellen onze klanten ook niet hoe ze kunnen verbeteren, maar vooral waar er uitdagingen liggen. Door dit inzichtelijk te maken, kunnen ze zelf aan de slag. Anders gezegd: de index beoordeelt de klimaatimpact van bedrijven en geeft aan waar kansen liggen om die te verbeteren.”

Hoe kan deze matrix ons als bedrijf (en dus onze klanten) verder helpen?

“Elk Europees bedrijf is vanaf 2024 tot 2027 (afhankelijk van grootte) verplicht om haar klimaatimpact te rapporteren. Veel bedrijven zien daar tegenop. Met onze index maken we het gemakkelijker, besparen we tijd en dus kosten. Bovendien kunnen we de resultaten onderling vergelijken. Bijvoorbeeld als benchmark in een bepaalde branche, provincie of land. Die mogelijkheid bestond nog niet, een primeur dus.”

Hoe ben je eigenlijk bij ons terechtgekomen?

“Via een lezing op de universiteit van Twente. Digital Strategist Bart Ensink vertelde daar aanstekelijk over data, AI en de toepassingen daarvan. Zijn verhaal greep me direct. En tsja, daarna was het contact snel gelegd. Uiteindelijk is Bart zelfs mijn stagebegeleider geworden.”

Wat is er zo mooi aan het werken met data?

“Data is kennis, en met kennis kun je veel bereiken. Bij Little Rocket helpen we ondernemers met het versterken van hun business. De index die ik heb ontwikkeld, sluit daar mooi op aan.”

Het ging om een afstudeeropdracht. Is die inmiddels beoordeeld?

“Zeker! Mijn professor heeft mijn werkstuk met ‘outstanding’ beoordeeld, ofwel een cijfer 9. Daar ben ik uiteraard erg tevreden mee.”

Hoe kijk je terug op je stage?

“Heel positief. Little Rocket is een dynamisch, uitdagend bedrijf met leuke mensen. En mede dankzij mijn stage weet ik nu zeker dat ik in deze sector actief wil blijven: die van data-analytics. In welke vorm dat is, dat zal de toekomst uitwijzen. Ik wil nu vooral veel ervaring opdoen, om uiteindelijk mijn droom te kunnen verwezenlijken: een eigen bedrijf oprichten.”

“Wat Toni heeft neergezet, heeft ons allemaal verrast. Hij is een half jaar lang vól commitment in een complex onderwerp gedoken. De index, het onderzoek en de verantwoording zitten ontzettend knap in elkaar en vertegenwoordigt een duidelijke waarde voor onze klanten. Daarnaast is Toni een fijne, sympathieke collega, die prima past bij Little Rocket. Toni is inmiddels afgestudeerd, hopelijk komen we elkaar in de toekomst nog tegen.”

Bart Ensink, Digital Strategist en stagebegeleider

Doe de datascan
Wil je weten welk level van datavolwassenheid jouw organisatie heeft, en wat je moet doen om verder te groeien? Doe dan eerst onze datascan.

  • ✔ Invullen kost enkele minuten
  • ✔ Je krijgt per e-mail een gratis rapport met toelichting
  • ✔ Binnen twee dagen weet je waar je staat

Benieuwd wat wij allemaal doen?

Bekijk al onze diensten en ontdek de mogelijkheden met data & AI.

Verwante
blogartikelen

Little Rocket weer in EMERCE 100 2020

Voor het 4e jaar op rij staan we in de Emerce 100 en horen we bij de top 100 van de beste eBusiness bedrijven! Dit keer een prachtige 2e...
April 8, 2020
3 min

Nieuwe naam voor Green Orange en We::code: volledige focus op slimmer gebruik van data

Wij gaan, Green Orange en We::code software development, onze krachten bundelen. Samen gaan wij verder onder de naam Little Rocket. We...
March 3, 2020
4 min

Green Orange wint Gouden DIA award in categorie Data!

De Dutch Interactive Awards (DIA) zijn dé prijzen voor het allerbeste interactieve werk van Nederlandse makers. De DIA’s worden...
February 26, 2020
2 min

“Data storytelling zorgt voor begrip en inzicht”

Leen Timmers heeft een unieke functie bij Little Rocket. Via een traineeship gaat hij namelijk de ene uitdaging na de andere aan. En dat...
Leen Timmers
March 9, 2023
4 min

Vandaag al antwoord op de vraag van morgen

Eminent Groep is een detacheringsorganisatie, gespecialiseerd in het verbinden van technisch talent met gerenommeerde bedrijven. Om dat...
Leen Timmers
January 20, 2023
5 min

Wat doet een analytics translator eigenlijk

Jelle Scholten is een bruggenbouwer. Tenminste, zo omschrijft hij zijn rol als analytics translator, een functie die een combinatie is van..
Leen Timmers
November 15, 2022
3 min

Wat doet een data specialist eigenlijk?

Wat zijn functie precies inhoudt? Jeroen IJedema glimlacht als we hem die vraag stellen. Zijn werk als data specialist vang je namelijk...
Marc van Belkum
August 18, 2022
3 min

Wat doet een software developer eigenlijk?

Michel Boezerooij is een van onze software developers. Een mooie functie, waarin hij graag het verschil maakt voor onze klanten...
Marc van Belkum
June 16, 2022
3 min

Little Rocket wederom op 1 bij Emerce100

Marc van Belkum
April 28, 2022
3 min