Nou Jelle, vertel: wat doe je als analytics translator?

“Ik vertaal technische wensen van klanten naar instructies voor bijvoorbeeld onze data engineers en data scientists. Dat begint bij het achterhalen van de ‘vraag achter de vraag’ bij de klant: welke ambitie heeft hij? Van daaruit bekijken we welke rol data kunnen spelen om die te verwezenlijken. Neem een vliegtuigmaatschappij die haar CO2-uitstoot wil reduceren. Eén van de vele subdoelen is het verminderen van waste, bijvoorbeeld van broodjes die je tijdens de vlucht verkoopt. De data die daar bij kunnen helpen, zijn historische data over het type vlucht, het land van bestemming, de herkomst van de passagiers, het aantal ingekochte broodjes tegenover de verkopen, enzovoorts.”

Waarom is jouw werk belangrijk? 

“Het is een soort bruggenbouwersrol: ik zorg dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Data is namelijk geen IT-project, het is veel groter. Data raakt de kern van vrijwel iedere business, waarin IT een van de stakeholders is. Samen met de klant bepaal ik wat we gaan opleveren. Vervolgens houd ik tijdens de ‘datareis’ verwachtingen helder, zorg ik dat iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht en hoe we omgaan met veranderingen. Na de oplevering denk ik direct mee over vervolgstappen. Want omgaan met data is nooit een project met een statisch begin- en eindpunt, maar altijd een continu proces.”

Welk recent project was voor jou speciaal?

“Waar ik momenteel veel energie uithaal, is een project voor een IT-leverancier voor onderwijsinstellingen. Voor hen breng ik in kaart welke Europese IT-onderwijsprojecten er zijn, en of die overlappen met initiatieven in Nederland. Met als uiteindelijk doel: projecten in een breder perspectief aanpakken, zodat er efficiënter gewerkt kan worden. Best uitdagend, want ik moet veel weten van de projecten én van de organisaties voor wie ze bedoeld zijn. Ik ben druk bezig met informatie opvragen, verwerken en vertalen naar een duidelijke essentie. Heel leuk!”

Waarom heb je de mooiste baan ter wereld?

“Ik vind het heerlijk om mijn tanden te zetten in een nieuwe uitdaging, en innovatief en creatief bezig te zijn voor bedrijven en organisaties. Natuurlijk vraagt mijn rol om een herkenbare, terugkerende aanpak. Maar doordat ik steeds met compleet andere vraagstukken te maken krijg, is ook iedere oplossing uniek. Dat houdt in dat ik eigenlijk nooit weet waar ik volgende week mee bezig ben. Voor mij is dat iets positiefs.”

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

“Ik ben best een filmnerd, dus klop gerust bij me aan met al je Star Wars- of Lord Of The Rings-vragen. Daarnaast draai ik graag plaatjes, ook voor publiek. Ik maak trouwens ook zelf muziek, al doe ik dat tegenwoordig alleen nog maar als hobby, thuis dus. Maar de passie voor alles wat met audio en creatie te maken heeft – die heb ik nog steeds. Vandaar dat ik ook graag meedenk over onze podcast. Mijn droom is om zelf ooit een podcast te maken. Ik heb alleen nog een onderwerp nodig. Fantasyfilms misschien?”