1. Vertel, Jeroen: wat doe je als data specialist?
“Een groot deel van mijn werk is data-engineering: ik vertaal ruwe data naar waardevolle inzichten. Bijvoorbeeld als je een webshop hebt en wil weten wat je omzet is. Vandaag, maar ook gisteren en vorig jaar. En: hoe verhoudt die omzet zich met de omzet in dezelfde periode, een jaar later? Dat – en nog veel meer – kan met data engineering. Daarnaast ben ik deels data-analist en zelfs een beetje data-scientist.”

2. Waarom is jouw werk belangrijk?
“Omdat gestructureerde, transparante data heel waardevol kunnen zijn voor ondernemers. Je ontdekt bijvoorbeeld waar kansen liggen. Voor extra traffic of omzet, maar ook om geld te besparen. Een voorbeeld: met een zogenaamd attributiemodel maak je inzichtelijk hoe bezoekers je website vinden. Met die kennis kun je vervolgens je marketingcampagnes veel gerichter inzetten. Zo zijn er nog tal van voorbeelden van hoe je data kunt gebruiken om je business te versterken.”

3. Welk recent project was voor jou speciaal?
“Dan denk ik aan het dynamisch ontsluiten van data voor Logic4, een bedrijf dat is gespecialiseerd in geavanceerde webshops. Ik heb onder andere tabellen uit databases gehaald, zodat de klant de data gestructureerd, overzichtelijk en beheersbaar kan inzetten. Een heel leuk project, dat we slim en zonder oogkleppen op hebben aangepakt. Het was eigenlijk een enorme puzzel.”

4. Waarom heb je de mooiste baan ter wereld?
“Eigenlijk vanwege het puzzelen, waar ik de hele dag mee bezig ben. Het geeft een kick als je erin slaagt om een vraagstuk op te lossen op een manier die de klant verder helpt. Ik vind het zelfs zo leuk, dat je me er bij wijze van spreken ’s nachts voor wakker mag maken.”

5. Wat doe je als je niet aan het werk bent?
“Ik heb vanaf mijn studententijd gebadmintond en zo ook mijn vrouw Yasira leren kennen. Inmiddels zijn we al zo’n twintig jaar samen en hebben we een tweeling van bijna 4 jaar: Alexander-Jeroen en Ana-Sophie. Verder heb ik lang op landelijk niveau gebiljart. Driebanden-groot, waarmee ik op een goede dag een moyenne van 0,5 haalde. Tot slot kijk ik altijd uit naar de Advent of Code in december: 25 dagen lang los je online puzzels op met behulp van programmeren. Echt een gave uitdaging!”