Nederland groeit, maar wie doet straks het werk?
.jpg)
Nederland groeit, maar wie doet straks het werk?
Nederland staat voor een dilemma. Aan ambitie ontbreekt ons land niet: ondernemers dromen groot, innovaties bloeien op en economische groei lijkt vanzelfsprekend, en daarmee komen er een hoop nieuwe banen op de markt. Maar juist deze voorspoed brengt een keerzijde met zich mee: wie gaat straks al dat werk doen?
Uit recent onderzoek van McKinsey blijkt dat we in Nederland tegen 2030 geconfronteerd gaan worden met een tekort van maar liefst 1,4 miljoen arbeidskrachten. Stel je voor: voor elke 100 mensen die werk zoeken, liggen er straks 390 vacatures klaar. Dat is niet zomaar een statistiek, maar een scenario dat ondernemers en managers nu al slapeloze nachten bezorgt. De vraag is niet langer óf er tekorten ontstaan, maar hoe we ermee zullen omgaan.

Slimme technologie als partner
Het antwoord op dit vraagstuk ligt dichterbij dan je denkt, maar vergt een andere kijk op groei. Technologie is niet langer alleen een middel om kosten te besparen, maar ook een die kan helpen om personeelstekorten effectief op te vangen. Daarbij gaat het niet om automatisering die mensen vervangt, maar om technologie die medewerkers ondersteunt, waardoor zij hun talenten beter kunnen benutten. In die zin kan de arbeidskracht groeien, ondanks dat de mankracht hetzelfde blijft.
Neem bijvoorbeeld repetitieve taken, zoals administratieve handelingen of eindeloze rapportages. Deze handelingen moeten keer op keer op precies dezelfde manier gedaan worden, en kunnen daarom evengoed door een geautomatiseerd systeem worden uitgevoerd. Waarom zou je medewerkers hun kostbare tijd laten besteden aan taken die ook met slimme systemen kunnen worden uitgevoerd? Door dit soort werkzaamheden te automatiseren, krijgen teams ruimte om zich te richten op strategische uitdagingen, klantcontact en innovatie- activiteiten waar mensen écht het verschil maken.
Volgens uitgebreid onderzoek van McKinsey groeit de Nederlandse arbeidsproductiviteit jaarlijks slechts met 0,4%. Dit lage groeitempo is onvoldoende om de voorspelde arbeidskrapte op te vangen. McKinsey benadrukt dat door gerichte automatisering en digitalisering, de productiviteit jaarlijks naar 1,8% kan toenemen, waarmee ruim 85% tot 90% van het arbeidstekort kan worden opgevangen.

Stapsgewijs naar succes
Bij het implementeren van automatisering is snelheid belangrijk, maar zorgvuldig en stapsgewijs te werk gaan is essentieel. Het beste resultaat ontstaat wanneer organisaties klein beginnen, duidelijke doelen stellen en tastbare resultaten meten. Zo ervaren medewerkers direct het voordeel van technologie, waardoor draagvlak ontstaat voor verdere digitalisering. Met de volgende richtlijnen kunnen organisaties dit op een gestructureerde en effectieve manier aanpakken:
Analyseer: Identificeer knelpunten
Bepaal nauwkeurig welke processen veel tijd kosten en weinig waarde toevoegen. Denk aan administratieve handelingen, gegevensverwerking en repetitieve taken. Breng helder in kaart welke processen geschikt zijn voor automatisering.
Ontwerp: Maak processen slimmer
Herontwerp bestaande processen met automatisering als uitgangspunt. Als routinewerk wordt geautomatiseerd, krijgen medewerkers meer tijd en ruimte om zich te richten op strategische en klantgerichte taken.
Investeer: In technologie én mensen
Automatiseren vereist niet alleen technologische investeringen, maar ook het opleiden van personeel. Zorg ervoor dat medewerkers klaar zijn om hun nieuwe rol succesvol te vervullen door trainingen en continue ondersteuning aan te bieden.
Schaal op: Begin klein, groei effectief
Start met een gerichte pilot die aantoonbare resultaten oplevert. Meet de impact duidelijk, verzamel bewijs en breid vervolgens op basis van succes verder uit binnen de organisatie.
AI als gamechanger
Eén van de meest baanbrekende ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de inzet van Artificial Intelligence (AI). AI-agents, intelligente systemen die zelfstandig taken uitvoeren en beslissingen nemen, veranderen momenteel de manier waarop bedrijven werken. Of het nu gaat om het automatisch afhandelen van e-mails, klantenservicegesprekken, geavanceerde data-analyse of het managen van complexe contracten: AI maakt processen efficiënter, nauwkeuriger en klantgerichter. Tegelijkertijd stelt deze technologie medewerkers in staat hun aandacht te richten op activiteiten die menselijke aandacht vergen en werkelijk waarde creëren.
Iedere onderneming kan profiteren van AI, maar kleinere bedrijven aarzelen vaak vanwege beperkte investeringsmogelijkheden, onzekerheid over implementatie en zorgen over complexiteit.

Samen sterk
Juist daarom is samenwerking zo belangrijk. Wanneer bedrijfsleven, onderwijs en overheid hun krachten bundelen om kennis, financiering en ervaring te delen, kan iedere organisatie profiteren van slimme automatisering. Sectorbrede initiatieven, gezamenlijke opleidingsprogramma’s en toegankelijke kennisplatforms spelen hierbij een cruciale rol.
Vooruitzien is regeren
Technologie is geen luxe meer, maar een noodzaak. Wie nu vooruitkijkt, strategisch investeert en slim automatiseert, maakt zichzelf bestand tegen toekomstige tekorten en vergroot de concurrentiekracht aanzienlijk. Door op tijd mee te bewegen met deze ontwikkelingen wordt groei niet alleen mogelijk, maar ook duurzaam en plezierig voor alle medewerkers.
Benieuwd hoe slimme automatisering jouw organisatie kan versterken en klaar kan maken voor de toekomst? Het gesprek hierover begint met nieuwsgierigheid en een open blik naar de toekomst.
Doe de datascan
Wil je weten welk level van datavolwassenheid jouw organisatie heeft, en wat je moet doen om verder te groeien? Doe dan eerst onze datascan.
- ✔ Invullen kost enkele minuten
- ✔ Je krijgt per e-mail een gratis rapport met toelichting
- ✔ Binnen twee dagen weet je waar je staat
Benieuwd wat wij allemaal doen?

Verwante
blogartikelen

Power BI Premium SKUs verdwijnen: waarom Firestart for Fabric de opvolger is
.jpg)
Hoe een data-engineer een auto koopt: Zo maak je slimme keuzes met data

AI transformeert werk: Hoe doe je dat zinvol?

De AI Act is er: Heb jij jouw processen al in kaart?

De waardeketen van data

DataDog: optimale monitoring en analysemogelijkheden

De sleutel tot succes: een effectieve datastrategie
.webp)
De combinatie van Artificial Intelligence en zinvol werken

Wat is Infrastructure as Code?

Wat is GraphQL?

Van prep naar predictive: onze visie op data

De 7 dimensies van digitale volwassenheid

Groeien met data… daar komt geen einde aan

Op weg naar een toekomst zonder geheimen

Waarom? Waarom? Waarom?

Wie is de beste data-ontdekker?

Waarom kwalitatieve data broodnodig is

Claim nú marketingbudget voor Google Analytics 4 in 2023

Third party data stopt, zet je eigen data in voor sales & marketing!

De waarde van data analyse voor jouw bedrijf

In drie stappen van data naar business inzicht

De vijf levels van data-volwassenheid
