Nou, niet echt. Meer gegevens betekent niet noodzakelijkerwijs meer concurrentievoordeel. Het opslaan van data over je producten, klanten of processen is natuurlijk noodzakelijk en het zal inderdaad een onvermijdelijk onderdeel zijn om in dit digitale tijdperk concurrerend te kunnen blijven. Vaak worden die gegevens echter versnipperd verspreid over allerlei systemen en silo’s. In staat zijn om daaruit bruikbare inzichten te verkrijgen om je organisatie te laten groeien, wordt daarom steeds moeilijker als je het niet snel op orde krijgt.

 

1: DRIPpen van inzichten

Onze ervaring is dat veel bedrijven daarom ‘DRIP’ ervaren: Ze zijn wel ‘Data Rich’, maar tegelijkertijd ‘Information Poor’, omdat ze niet in staat zijn om de benodigde informatie uit die data te halen. En het zijn die inzichten die je concurrentievoordeel opleveren dat je nodig hebt in de markt van vandaag. Maar waar te beginnen?

Het draait allemaal om de juiste eindjes aan elkaar knopen in je huidige digitale landschap en IT infrastructuur. Weten welke databronnen beschikbaar zijn, welke systemen en software programma’s worden gebruikt en hoe de gegevens- en informatiestromen door je organisatie stromen. Zijn de databases eigenlijk allemaal wel silo’s of zijn er al goede connecties en wordt de data dus al verrijkt? Maar ook; welke gegevens zijn er precies beschikbaar? Zijn het pure gegevens over klant demografie en koopgedrag of is het data over interne processen en verkoop, of beide? Inzicht in wat je in je ‘data winkel’ hebt, is de eerste stap om wat waarde aan die gegevens te kunnen geven en scenario’s te creëren over wat je ermee kunt doen om je bedrijf te verbeteren of een plan te maken over het kan verrijken met de data die nog ontbreekt.

 

2: Van data naar bruikbare inzichten

Wanneer je helder hebt hoe de ‘hardware’ in elkaar zit, is het belangrijk om te begrijpen wat de huidige informatiebehoeften zijn, zowel intern als extern. Welke inzichten zouden je werknemers helpen hun werk beter of op zijn minst efficiënter te doen? Wat weet je over je klanten? En ken je ze eigenlijk wel? Kennis hebben van de behoeften binnen je organisatie en medewerkers aan het denken zetten over welke informatie hen zou helpen hun klanten beter te bedienen, zal enige structuur en richting geven aan het verkrijgen van bruikbare inzichten die nodig zijn om uw bedrijf te laten groeien, nu en in de toekomst.

Verder is het noodzakelijk om de inzichten uit data voor iedereen gemakkelijk toegankelijk te maken. Dashboards kunnen daarbij helpen; die bieden gemakkelijk te begrijpen, realtime inzicht in wie het nodig heeft. Kijkend naar dezelfde data en daar de juiste informatie uit afleiden, door ervoor te zorgen dat de getransformeerde data ‘schoon’ is en op de juiste manier is getransformeerd. Om ervoor te zorgen dat iedereen in uw organisatie het dashboard kan gebruiken, stellen we daarom deze vragen eerst. Je moet eerst de gebruikersbehoeften begrijpen, zodat zij het als hun eigen en enige bron van waarheid kunnen (en zullen) gebruiken.

 

3: Het is niet (alleen) een oplossing, het is een mindset

Degenen die snel kunnen reageren op de business inzichten, zijn degenen die zullen overleven. Zo simpel is het. Bedrijven die de lean startup-mentaliteit van constant meten, leren en verbeteren niet hanteren, zullen sterven. Misschien niet vandaag en misschien niet over een jaar, maar de volgende disruptor in jouw markt zal vroeg of laat komen en de nieuwe status-quo vaststellen. Te vaak zie ik bedrijven die nog steeds op zoek zijn naar die ‘gouden ei’-oplossing. De enige weg vooruit is om de waarheid te accepteren dat er geen eind aan is: “er is alleen evolutie”.

Bedrijven, technologie en innovatie evolueren te snel, de wereld verandert te snel. Daarom moet je er flexibel op kunnen reageren.

Kleine stappen nemen, maar met grote impact.

Wat zijn jouw data uitdagingen? Of wil je meer weten over bovenstaande mogelijkheden? Neem dan contact op.